Francoščina

francoščinaEden od zelo uporabljenih jezikov v Evropi je tudi francoščina, saj jo kot materni jezik govori kar sedeminsedemdeset milijonov ljudi. Francoščina je tudi eden od uradnih in administrativni jezik v evropski uniji in pa v mednarodnem olimpijskem komiteju. Tako je tudi administrativni jezik v svetovni poštni zvezi in pa pri združenih narodih.

V Franciji pa se vseeno počutijo ogroženi iz strani angleškega jezika, zato so uvedli podoben zakon kakor je tudi v Sloveniji. In to je da morajo radijske postaje štirideset odstotkov pesmi, ki jih predvajajo v francoskem jeziku.

Francoščina je po številu govorcev tega jezika na enajstem mestu na svetovni lestvici, vendar je vedno več opažen, da se tudi te države bojijo za svoj jezik in tako uvajajo posebne zakone v državi, da bi zaščitile svoj jezik. Francoščina pa je navsezadnje zelo lep jezik, in se ga da lepo uporabljati za zlaganje besed, saj so njihovi zlogi zelo ritmični, z raznimi naglasi pa se da to še polepšati. Zato je francoščina znana kot pesniški jezik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *